Eszközök

Drobo - a tárolórobot

Eszközök

Minden digitáls fotós előbb-utóbb szemberkerül azzal a ténnyel, hogy valahol tárolni kell a képeit. RAW fájlok, feldolgozott TIFF-ek rétegekkel és az egyes kimeneti formátumokra igazítva, esetleg video "footage"... Mind-mind rengeteg háttértár-kapacitást igényel. Manapság, amikor épp kezdenek megjelenni a piacon a 2 terabájt kapacitású lemezek, a tárolóhely probléma kezd megszűnni (és nem kell hozzá viszonylag drága megoldásokat találni, mint régebben). Azonban az adatok tárolásának van egy olyan aspektusa, amit a nagy diszkek önmagukban nem oldanak meg: a megbízható tárolást. Ahogy a mondás tartja, az nem kétséges, hogy a diszkek tönkre fognak menni - a kérdés az, hogy mikor. Ha ehhez még hozzávesszük Murphy törvényét is, akkor ezt ráadásul akkor fogják megtenni, amikor ezzel a legnagyobb kárt okozzák.  tovább »

Hogyan készült: Gyulladás

Eszközök

Többen kérdezték, hogy vajon hogyan készült a hónap képeként látható „gyulladás" című kép, és mivel nem vagyok önzően titoktartó típus, el is mondom. Először is szükségünk lesz egy makró objektívre (vagy pár nagyon nagy gyufára). Ha ez megvan akkor kezdhetjük törni a fejünket a gyufák rögzítésén...  tovább »

WhiBal G6 Studio Edition - Újratöltve

Eszközök

Tavaly írtam először a WhiBal fehéregyensúly beállító eszközről. Leginkább beltéri fényeknél mutatja meg a fotósnak, mit is tud igazán. Aki használt már digitális gépet, bizonyára találkozott már a "műanyag bőr" effektussal, ha embert fotózott (az RSP-nél biztosan). Nem akarom túllihegni a tavalyi cikket, de történt 1-2 érdekes változás.

Kép a lyukakon

Eszközök

A "hagyományos" fényképezés mellett a fotósok legtöbbje szeret kísérletezni, új technikákat kipróbálni, vagy éppenséggel visszatérni a klasszikus technikákhoz. Számtalan lehetőség kínálkozik. A most bemutatásra kerülő technika azóta piszkálja a fantáziámat mióta először láttam ilyen képeket. (Hogy hol, arra már nem elékezem). A technika lényege, hogy a 35mm-es film teljes felületére fényképezünk, beleértve a perforációt körülvevő részt is. A perforáció lyukai és a filmgyártó filmre világított jelzései, vonalkódjai, a kockaszámozás mind a kép részévé válik.  tovább »

Eizo CE210W Creator Edition

Eszközök

A napokban egy 21"-os 16:10-es képarányú Creator Edition névre hallgató monitor járt nálunk. Annak reményében vettem górcső alá, hogy talán bepillantást nyerhetek egy új, jobb minőségű képi világba. Creator Edition... Wide képarány... Hardveres kalibrálhatóság... Jól hangzó frázisok, de vajon mit profitálhat ebből a fotós?
Jegyzetemet nem általános TFT tesztnek szánom (abból van épp elég), hanem, ahogy ez a Fototipp.hu oldalain szokás, személyes benyomásaim rögzítésének, kimondottan fotós indíttatásból. A típusról még nem született komolyabb leírás, és fotós tapasztalatról sem olvastam külföldi on-line lapokban. Pár hét és pár szoftververzióval a hátam mögött, megbizonyosodtam arról, hogy a japán Ishikawában honos vállalat 1968-as alapítása óta következetesen fejlődik, és mindig magasra helyezi a mércét.  tovább »

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti