Könyvismertetők

Könyvajánló: David Präkel:Kompozíció

Könyvismertetők

A magyar nyelvű fotóskönyvek amúgy sem széles választékában lámpással kell keresni olyan könyvet ami ne azzal kezdené, hogy milyen objektívet és gépet kell vásárolnunk, és mi az az ISO meg a rekesz. A legtöbb könyv a technikára koncentrál, annak is pont arra a részére mi pár éven belül elavul. Éppen ezért üdítő színfolt a fotós könyvek palettáján David Präker Kompozíció című könyve, amely a Scolar kiadó gondozásában jelent meg.  tovább »

Könyv (nem) ajánló: Baki Péter : Fényképészet

Könyvismertetők

A könyv tizenkilenc fejezetét tizenegy szerző írta és mivel a szerzők legtöbbje valóban ért is ahhoz, amiről ír így a könyv nem egy könnyű olvasmány. Ha valaki komolyan meg szeretne ismerkedni a fényképezés műszaki, tudományos, esztétikai, munkavédelmi, jogi és még számos más aspektusával akkor bőven talál tartalmas olvasnivalót a könyvben. Sajnos azonban egy komoly probléma felett nem tudok elsiklani.  tovább »

Könyvajánló : Light:Science and Magic

Könyvismertetők

Lehet, hogy kicsit maradi vagyok, de én szeretem átlapozni a könyveket mielőtt a kasszához fáradok. Úgy gondolom,  könyvet on-line venni, egyfajta szerencsejáték.  Sajnos külföldi kiadású könyvek esetén ezt a beleolvasást igen nehéz kivitelezni. Maradnak az amazon.com review-ek, illetve a különböző blogok és fotós magazinok ismertetői, de még így is könnyű lyukra futni. A most bemutatásra kerülő könyvvel már régóta szemezgetek. Kedvenc vakus weboldalam a strobist olyan áhítattal szokott hivatkozni rá, mintha valamilyen szentírás lenne. Az amazonon pedig 85 rá adott véleményből 74 ötcsillagos.  tovább »

Könyvajánló - Friedmann Endre: A pillanatból élek

Könyvismertetők

Minden fotós el kell, hogy jusson arra a felismerésre, hogy a technikai könyvek igazából semmit nem érnek. Ha egyet olvasott az ember, akkor az majdnem olyan mintha mindet olvasta volna. Sokkal jobban jár a fotós, ha az albumok, válogatások között néz körül. Persze azért az albumoknál is mellé lehet nyúlni. Friedmann Endre képei azonban egyszerűen fantasztikusak, ráadásul a válogatás nem is a teljes eddigi életművet dolgozza fel, hanem "csak" az első harminc évet. Régen volt már olyan, hogy egy album minden oldala, minden képe ennyire megfogott volna. Talán egy kicsit túlzónak hangzik, de ha a szerző nem Magyarországon születik (vagy elhagyja az országot) akkor külföldön legalább akkora ismertséget szerzett volna, mint mondjuk Cartier-Bresson.  tovább »

Könyvajánló: Az év természetfotói, Magyarország 2007

Könyvismertetők

Ha elérkezik a tél, akkor menetrendszerűen megjelenik a Naturart természetfotós pályázatának összefoglaló albuma. Idén sincs ez másképp. Mielőtt a tartalomra térnénk, egy szokásos sirámot mondanék el. Úgy látszik a szerkesztőknek továbbra is fix ideájuk, hogy a nyertes képeket csak is kettévágva, egymással szemben lévő oldalakra szétporciózva lehet az albumban elhelyezni. Szerintem ez az elrendezés egy dologra jó, tönkretenni az adott képet...  tovább »

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti