Nyomtatás

Epson Stylus Pro 4800 napló

Nyomtatás

Ma végre megérkezett a 4800-as. Gondolkodtam, hogy várjak-e pár hónapot és utána írjak róla cikket, de ehelyett inkább úgy döntöttem, hogy napló formájában fogom az Olvasók elé tárni a tapasztalatokat. Folyamatosan bővíteni fogom ezt az írást a frissen kiderült dolgokkal, a problémák megoldásával és a legújabb felfedezésekkel.  tovább »

R2400 túl az első éven

Nyomtatás

A gép kiválóan teljesített az utóbbi egy évben. A 2400-as kiváló vételnek bizonyult. A használhatóság,minőség és a szoftver terén abszolút megyőzött arról ,hogy sose jusson eszembe a másik kétbetűs vagy a c-betűs gyártó termékei közt nézelődni (bár a c-ék tudtak némi fejlődést felmutatni). A tekercspapírt még mindíg nem tudtam kipróbálni, de szerintem nem is fogom hiszen az A3+ elég kis méret. Egyszerűen csak két apróbb negatívumot tudok mondani: 1 tintaköltség, 2 a matt és fényes fekete tinta csereberéje.

 tovább »

Epson Stylus Photo R2400

Nyomtatás

Hogy miért vesz valaki most nyomtatót otthonra mikor a digilaborok ára hihetetlen mélységben van? A fotós életében a végeredmény számít ami kézbenfogható. A kép minősége / esztétikája és nem utolsósorban megítélése sokszor függ a kidolgozás minőségétől / milyenségétől. A mai digitális érában mindenképp a nyomtatásban láttam a legnagyobb potenciált.

Miért az Epson R2400? Mert egy új fejlesztés, viszonylag sok papírtípus és nem mellesleg a külföldi profi fotósok zöme is Epsont használ, tehát sok minden olvasható róla és egy amatőrnek is meg fog felelni a minősége. A választáskor mérlegeltük, hogy az A3 kevés az A2 méretű gép túl nagy és drága megoldás lenne. Az A3+ (super B) viszont tökéletes méret. >>>
 tovább »

Epson UltraChrome K3 első benyomások

Nyomtatás

Már egy ideje itt lebeg előttem a nyomtatócsere gondolata. Két okból is: egyrészt az Epson 2100-as manuális kalibrációja, másrészt a "csak" A3+ nyomtatási mérete miatt. Ideálisnak az Epson 4000-es sorozata tűnt, és most, hogy mejelent a 4800-as, a dedikált fekete-fehér nyomtatási módjával, egyre vonzóbbnak tűnik. Ellenben nagyon kíváncsi voltam arra, hogy ez a bizonyos "Advanced B&W" mód, meg úgy egyáltalán az új UltraChrome K3 tinták, milyen képet adnak.

Az UC K3 tinták abban térnek el a korábbi, a 2100-asnál is használt, UltraChrome tintáktól, hogy egy új "light-light-black" tintát találhatunk bennük az eddigi két denzitású fekete melett, illetve fényes papírokon kisebb mértékű bronzosodás jelentkezik. Mivel kizárólag matt papírokra nyomtatok, ezért utóbbi engem kevéssé érdekelt, viszont a FF nyomatok minősége és úgy egyáltalán az, hogy mennyivel lesznek "szebbek" a képek ezzel a tintakészlettel, mint a korábbival.  tovább »

Papírfajták tintasugaras nyomtatókhoz

Nyomtatás

Mire nyomtassunk? Erre a szimpla kérdésre adott válasz érdekes fordulatokat tud venni akkor, ha nem csak néhány hónapig (vagy maximum pár évig) szerenénk örömünket lelni egy nyomatban, hanem több generáció számára is élvezhető alkotást kívánunk létrehozni.

Amivel ebben az írásban foglalkozni kívánok, azok a papírok azon jellemzői, amik felett sokszor hajlamosak vagyunk elsiklani, de nagyban befolyásolják a képeink élettartamát. Élettartam alatt itt azt az időt értem, amíg a nyomat nem szenved észrevehető károkat (fakulást, színtorzulásokat, hordozó anyagának romlását).  tovább »

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti