Digitális Sötétkamra

A törlésről

Digitális Sötétkamra

Vajon hány olyan kép esett a más a DEL gomb áldozatául, amelyekkel lehetett volna még valamit kezdeni. Persze nem azokra az elrontott képekre gondolok, amelyek pár órás PS masszírozás után bélyegkép méretben jól mutatnak...  tovább »

DxO objektív életlenség korrekció

Digitális Sötétkamra

Érdekes módon eddig valahogy sikerült elkerülnöm a DxO Optics Pro használatát. Lehet, hogy az első verziók instabilitása, vagy az erőteljesen szuboptimális munkafolyamat szervezése volt az oka. Idén júliusban, miután többek dícsérték, hogy az új 5-ös verzió milyen tuti, rászántam magam egy próbára. A kísérletezés vége éppen egybeesett a Ligtroom 2-es verziójának megjelenésével.  tovább »

Kellenek nekünk új szoftver verziók?

Digitális Sötétkamra

Ez a cikk néhány hónapig az asztalfiókban hevert, aztán mégis előszedtem. Sajnos azonban nem a mámoros örömtől tettem ezt. Pár sorban megpróbálom az utóbbi pár hónap erőfeszítéseit, egy új operációs rendszerrel és a naponta használt fotós szoftverek új verzióival kapcsolatos tapasztalataimat megosztani. Bár kicsit technokrata az írás, de mindenképp vegyük figyelembe, hogy mára a számítógép és a digitális sötétkamra legalább annyira fontos lett eszköze lett a fotózásnak, mint anno a kézi fénymérő, vagy a nagyítógép volt.  tovább »

A tök

Digitális Sötétkamra
2007, október

Ezt a képet két okból választottam a hónap képének. Egyrészről a témáját tekintve aktuális, ha a szemlélő felismeri rajta a növényt, akkor könnyen asszociálhat az őszre. A másik ok pedig az, hogy ezzel a képpel nagyon jól lehet illusztrálni az utómunka fontosságát, azt hogy hogyan lesz egy fotóból kép.

A szavak szaporítása helyett nézzük milyen változásokon ment keresztül a tök. A lenti képeken a linkek felé mozgatva az egérpointert láthatjuk a kiindulási állapotot, azaz a nulla módosítással, alapbeállításokkal konvertált képet, a RAW konverterben módosított majd kidolgozott képet és a PS-ben elvégzett utolsó simítások eredményét.

RAW kép - módosítások nélkül
Lightroom RAW kidolgozás után
Végső változat
Dodge&Burn maszk

A RAW konverzió során a kontraszt és színtelítettség állításán kívül egy olyan trükköt használtam, ami a Lightroom sajátossága, mégpedig a kép széleinek sötétítése. Erre a Lens Correction szekció Vignetting beállítása alkalmas. A sötét szélek egyfajta keretet adnak a képnek. (Ez persze nem minden képen működik). Utolsó lépésként PS-ben a helyi kontraszt megnövelésével és szelektív dodge&burn beégetés/visszatartás segítségével megadtam a képnek a végleges formáját. A használt dodge&burn maszkot szintén mellékeltem a kíváncsiak kedvéért.

PS tipp: Dodge&Burn másképpen

Digitális Sötétkamra

Aki valaha nagyított fekete-fehér képeket, az biztosan emlékszik még két igen fontos, mondhatni alapvető technikára, az utánvilágításra és a visszatartásra. Angol nyelvterületen ez a két módszer együttesen dodge&burn néven vonult be a fotós köztudatba. A Photoshop eszköztárának részei az utánvilágítás (burn) és a visszatartás (dodge) funkcionalitást megvalósító eszközök. Azonban ezeket a képen alkalmazva a képtartalmat azonnal és visszavonhatatlanul megváltoztatják. (A history és az undo alkalmazása persze segítséget jelenthet, azonban ezek alkalmazása nehézkes és finom módosításokra nem alkalmasak) A következőkben egy egyszerű, nem destruktív (azaz az alapképet nem változtató, rétegen alkalmazható) módszert szeretnék bemutatni, az utánvilágítás és visszatartás feladatának megvalósítására.  tovább »

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti