Fogalomtár

A Canon autofókusz működése

Fogalomtár

A Fremiranda.com fórumában már jó ideje olvasható egy írás a Canon fényképezőgépek autofókuszának működéséről. Ennek az írásnak és más forrásoknak mint pl. a "Lens Work III��? című kiadvány, a Canon szabadalmi leírása és Chuck Westfall különböző fórumokban tett megjegyzéseinek felhasználásával megpróbáltam összeszedni azokat az információkat amelyek relevánsak lehetnek ebben a témában. Bár megpróbáltam a teljességre törekedni, ez nem jelenti azt hogy az írás teljes vagy hibátlan. Ha úgy gondolja a kedves olvasó, hogy hozzáfűzni valója van akkor azt nyugodtan tegye meg a cikk végén a megjegyzéseknél. >>>

*** kiegészítettem, illetve kijavítottam a "fázisdetektálásra" vonatkozó részt. Köszönet Homo Faber-nek, hogy felhívta rá a figyelmemet.  tovább »

Mi az az MLU?

Fogalomtár

Néhány különleges kivételtől eltekintve, gyakorlatilag minden SLR kamerában található egy tükör amely alaphelyzetben az objektíven keresztül látható képet a keresőbe továbbítja. Mielőtt a zárat kinyitnánk, hogy exponáljunk, ezt a tükröt el kell távolítani az útból. (A legtöbb gépben a tükör a kereső felé felcsukódik, vagy úgy is mondhatjuk, felcsapódik.) Amikor a tükör mozog (és amikor a megáll akkor különösen), vibrációt kelt. Ez a vibráció megmozgatja a fényképezőgépet és az objektívet is és így a képélesség csökkenését okozza... >>>  tovább »

Zaj a digitális fényképezésben

Fogalomtár

Öröm nézni, ahogy egymás torkának esnek emberek a fórumokon a digitális fényképezőgépek által készített képeken látható zaj miatt. Repkednek a válogatottabbnál válogatottabb kifejezések. Van, aki szerint a zaj teljes hiánya lenne az ideális állapot, van azonban aki azt mondja, hogy a zaj ugyanúgy hozzátartozik a képhez mint a színek vagy a formák. Hogy tisztán lássunk a kérdés technikai oldalát illetően, nézzük hogy honnan is ered a zaj a digitális fényképezésben.  tovább »

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti