Fotobarkács

Ledes videós/fotós lámpa házilag

Fotobarkács

Az amatőr kategóriában mostanában kezdenek elterjedni a 96-120-160 ledes, riporterlámpák, amelyek fénye, kombinálva a DSLR nagy érzékenységével és egy fényerős objektívvel már elegendő egy-egy riport elkészítéséhez, derítéshez, effektfényhez. Nemrég én is beszereztem egy 160 ledes változatot. A lámpát nézegetve arra gondoltam, hogy biztos lehet olcsóbban nagyobbat építeni.  tovább »

Vaku átalakítás

Fotobarkács

Arra gondoltam, hogy miért is ne lehetne átalakítani egy egyszerű kompakt vakut úgy, hogy a villanócsöve a reflektoron kívülre kerüljön. Ha pedig már szétszedem, akkor akár a teljesítményén is lehetne növelni valamelyest. Ebben az írásban ennek az átalakításnak a menetéről lesz szó.  tovább »

Mini időzítő

Fotobarkács

A Time-lapse vagy más néven idősűrítéses felvételek készítése valahol a fotózás és a filmezés határmezsgyéjén van. Amatőr körülmények között leginkább fényképezőgépet és intervallumidőzítőt használnak az ilyen felvételekhez.  Az intervallumidőzítő vagy más néven programozható időzítő nagyszerű kis eszköz, de sajnos nem éppen olcsó. Még a kínai másolatok is tízezer forint körüli áron szerezhetők be. Ha time-lapse videót szeretnénk készíteni, akkor a drága programozható időzítő helyett használhatjuk a következőkben ismertetett kis eszközt  tovább »

Zsebkereső

Fotobarkács

A jó képkivágás meghatározása nem egyszerű dolog. A mai fotósok összehasonlíthatatlanul könnyebb helyzetben vannak a könnyű SLR gépeikkel, mint a régi nagyformátumú gépeket használó fotográfusok..   tovább »

Ragadós blendék tisztítása

Fotobarkács
Az utóbbi egy évben három régi objektív került hozzám ezzel a problémával. Zeiss Sonnar 180/2 Psix, Zeiss Flektogon 35/2,4 és egy Nikkor 24/2,8 (AI előtti). Az elsőnél még komolyan aggódva nyúltam hozzá, később egyre bátrabban - mindhárom hasonló problémával küzdött. A lamellák rögzítési pontjaira felvitt olaj „átvándorol" a lamellákra és az objektívbe beszivárgott kosszal, porral besűrűsödve ragacsos mázt képez. Ilyenkor a lamellák egymáshoz ragadhatnak; nehezen járnak vagy akár nem is mozdulnak meg.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti