Honi cuccok

Vakus fényterelők

Honi cuccok

Nemrég az egyik fotós kereskedés kirakatában érdekes kis eszközre lettem figyelmes. Egy GL Pocket bouncer nevű vaku fényterelőre. Maga az eszköz nem újdonság, az olcsó ára és a magyar gyártás viszont igen. Ez így magában még nem lenne elég ahhoz, hogy egy rövid cikkhez anyagot szolgáltasson. Így hát összeszedtem az itthon található, évek alatt felhalmozódott fényterelő eszközöket és mindegyikkel lefényképeztem a kedvenc próbababámat. A képek jól mutatják, hogy melyik eszköz mire képes és milyen módon változtatják meg a vaku fényének eloszlását.  tovább »

Honi Cuccok: FS-5 vakuszinkron család

Honi cuccok

A magyar találékonyság mindíg is híres volt, különösen ha hiánypótlásról, vagy egy drága eszköz költséghatékony kiváltásáról van szó. Ez talán még a múlt renszdszer öröksége, hiszen építettünk mi VAX számítógépet is amikor nem lehetett az eredetiket behozni az országba. Az itthon gyártott terméknek az ára mellett az az előnye is megvan, hogy a támogatás és az esetleges szervíz is egyszerűbben megoldható. Most induló "Honi holmik"? cikksorozatunkban olyan fotós eszközöket ismertetünk, amelyet itthon gyártanak és valamely drága, vagy nehezen beszerezhető külföldi eszközt lehet vele kiváltani.

Elsőként egy olyan kis készüléket mutatunk be, ami a fenti kategóriába esik. A rádiós adó-vevő pár, amiről szó lesz, a vakuszinkronizálás problémáját hivatott megoldani. Használatával gyakorlatilag bármely fényképezőgéppel el tudunk sütni akármilyen vakut, legyen az régi vagy új, vakutalpas vagy stúdióvaku.  tovább »

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti