Wimberley fej házilag

Fotobarkács
4
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4 (3 értékelő)

A történet ott kezdődött, hogy sikerült hozzájutnom viszonylag kedvező áron egy Canon 500/4.5L teléhez. Bár FD rendszerű de kompromisszumokkal használható EOS-on is. Aztán ahogy olvasgattam a nagytelézésről, rátaláltam a wimberley akciófejre és megértettem a szükségességét! Az első meglepetés akkor ért mikor ellátogattam a gyártó cég honlapjára (http://www.tripodhead.com/products/wimberley-main.cfm) és megláttam az árát. Az $595- os árhoz még hozzájön a szállítás és egyéb költségek, így gondoltam egy nagyot és nekiálltam magam elkészíteni az én wimberley fejemet.

Azt tudtam, hogy erős anyag kell hozzá, azt is tudtam hogy csapágyas lesz a rendszer, ebből pedig következett, hogy 1"-os vízvezeték szerelő anyagokból megvalósítható a tervem.

Az építéshez szükséges némi jártasság a vízvezeték forrasztásban, és hegesztésben. Szükséges még flex, fúrógép, esetleg menetfúró (M6, M8, W3/8").

Kezdjük tehát az anyagok beszerzésével.

 • 2 db 608 2Z -s csapágy (22mm külső és 8mm belső átmérő)
 • 2 db 6200 -as csapágy (30 mm külső és 10mm belső)
 • 2 db 1"-os réz "T" idom
 • 5 db 1"-os réz csaphosszabbító
 • 1 db 1"-os horganyzott vas ív (a könyök nekem nem tetszett)
 • 2 db 1"/22mm réz átalakító
 • 2 db 1"-os menetes toldó (csak a menet részére lesz szükségünk)

(a többi anyag a garázsban volt elfekvőben)

 • kb 10 cm 10 és 8 mm menetes szár vagy csavar
 • 3 db M10 -es anya
 • 2 db M8 -as anya
 • 3 cm hosszú 32mm -es lefolyócső
 • 10 cm 40 és 50 mm laposvas
 • 6,5 cm 60x60 vastagfalú zártszelvény

Az összeszerelést a vázzal kezdjük. A menetes részeket értelemszerűen csavarjuk össze. Az alsó "T" idomhoz 2 csaphosszabbítót a fölsőhöz 3 -at tekerjünk hozzá. Az alsó részhez tekerjük hozzá az ívet is.


A váz (szürke alapozóval lefestve)

Az ív belső menetes része és a fölső rész csaphosszabbítóinak belső menetes része így egymással szembe került. Vágjuk le flex-el (lehet kézi fémfűrész lappal is) az egyik menetes toldó menetes részét, így kapunk egy kb. 1cm széles menetes gyűrűt. Ezzel a gyűrűvel összeillesztehető a két belső menetes rész.


Menetes Gyűrű (a horony a csapágy gyűrűre kell csak)

Most a forrasztási műveletek jönnek. Minden mozdítható részt le kell forrasztanunk, ehhez a vízvezeték forrasztáskor használt eszközök kellenek (forrasztópaszta, forrasztó ón, gázlámpa). Ha megvagyunk hagyjuk kihűlni.


Távtartó PVC csőből

Míg hűl a vázunk, ráérünk levágni a két másik menetes gyűrűt (ezek nálam 8mm -esek lettek) és a 3 cm -es lefolyócsövet. Ez utóbbit be kell vágnunk hosszában kb 3mm szélességben hogy beférjen az 1"-os "T" idom belsejébe távtartó gyanánt.


Az alsó "T" idom a távtartóval

Az alsó "T" idom-ba berakva ezt a csövet ezen fog felülni a két 6200-as csapágy és az előzőleg levágott menetes gyűrűk segítségével rögzíteni is lehet.


A csapágy és a rögzítőgyűrű a "T" idomban

Talán a legnehezebb része a feladatnak az állványra való rögzítés megoldása. Én magam egy ős régi NDK-s állványt szedtem szét és a 3/8-os menetes részt egyszerűen ráhegesztettem egy 10-es anyára, de ha lett volna lehetőségem rá készítettem volna egy 10 -> 3/8 fordítót.


3/8-as állványmenet és a csapágy
(A ráhegesztett anya nem látszik a mentes gyűrűtől)

Ha ezzel megvagyunk, már felszerelhető a rendszer az állványunkra. A felső végét (ide csatlakozik a satu és az optika) kisebb csapággyal oldottam meg. (ízlés kérdése, lehet a nagyobbal is csinálni. Nekem így tetszett)


1"/22mm átalakító a csapággyal


A 8mm menetes szár rajta a satuval

Betekerjük a 1" / 22mm-es átalakítót a menetbe, és ebbe hajszálra beleillik a 608 Z csapágy. A 8mm-es menetes szárat keresztül dugva anyákkal rögzíthető a szerkezet.

A másik kihívást a satu elkészítése jelentette. Ha van lehetőségünk vastag (1 cm) fémtömböt beszerezni érdemes ezzel dolgozni, de nekem nem sikerült ilyet felkutatnom, viszont volt a birtokomban 60x60 vastagfalú zártszelvény. Ebből vágtam 65mm hosszú darabot.


A satu oldalról


Satu a ráhegesztett 8-as és 6-os anyákkal


A levágott 60x60 as zártszelvény darabot úgy kell fölvágni ,hogy a kapott lap szélein a felhajlás ne legyen magasabb mint a papucsnak használt laposvas vastagsága. Ennek egyik oldalára egy 1cm vastag laposvas darabot hegesztettem és a másik oldalát levágtam a hajlat alatt. A hátoldalra hegesztettem egy 6-os anyát amely a satunak használt szögvas darabot szorítja le. Ez 40x4-es szögvasból levágott 23x13 as darab.

Az optika talpára két laposvasból összerakott talpat kell rögzíteni állványcsavarokkal. Ezt én 10cm hosszúra vágtam. 40mm és egy 50mm széles lemezt hegesztettem a végükön össze majd az optika állványfuratának megfelelően kifúrtam és besüllyesztettem , hogy a rögzítőcsavarok feje eltűnjön.

És végül az összerakott állványfej használatban.

Kellemes barkácsolást !

 

Hozzászólások

Benjamin
2008, február 18 - 04:55
Benjamin képe
Ez am az igazi "barkacsolas", bar ez inkabb profi munka, masolat! :) Egy fontos dolog kimaradt szerintem, mennyire jott ki az anyagkoltseg ill. mennyi munkaora volt vele korulbelul? En a helyedben keszitenek egy angol tutorialt is (nem tudom h. ilyen fejre van-e angol leiras) aztan meg akar "gyartason" is erdemes lenne gondolkodni. Eleg "szep" osszeg az az $595, ha $120-150 -bol kihozod (szep hasszonnal - h. erdemes legyen kesziteni) es funkcionalisan is remekel akkor jo kis zsebpenz kiegeszito lehet :) Hasonlo pelda: http://www.cs.cmu.edu/~johnny/steadycam/
zsozso
2008, február 20 - 16:45
zsozso képe
Köszönöm az elismerő szavakat! Igen az árát már ki akaratam írni de nem volt időm foglalkozni vele. Szóval kb 6-7 ezer Ft az anyagköltség és két napom volt rajta (egy délután és egy teljes nap). Ebből sok volt a kisérletezés is. Szerintem megvan 1 nap alatt, a leírás alapján.
Gicz
2008, február 18 - 13:20
Gicz képe
Nemtom ti hogy vagytok vele, de én ha lenne pénzem egy 500 as vagy 600 as obira, akkor már csakazértis kifizetném azt a 100 ezret( ami az obi árának gyakorlatilag a 20ad része...). OK h költséghatékonyság mindenekfelett, meg tényleg jó van ennek alternatív megoldása, de azért egy ereteti cuccal sokkal nagyobb biztosnágban tudnám az obit és a gépet.
de amugy 5letes
fisher
2008, február 18 - 18:09
fisher képe
Gyanítom, hogy egy FD objektív messze nem 2.000.000 forint :D
korpati
2008, február 18 - 22:16
korpati képe

Mindenképp érdekes ötlet, de a ,,dizájnal'' még érdemes lenne foglalkozni! :-)

Érdekelne hogy mekkora a súlya a fejnek és az optikának és mindezt milyen álvány tartja?

RabiMiki
2008, február 19 - 14:45
RabiMiki képe
Először is, le a kalappal! Szép munka, filléres alkatrészekből! Viszont engem jobban érdekelne, hogy hogyan teljesít az FD 500/4.5L EOS-on? Milyen adapterrel használod? Lencséssel? Vagy beáldoztad a végtelent?
zsozso
2008, március 8 - 23:44
zsozso képe
Köszönöm a reagálásokat! és akkor válaszolok egyben az eddigiekre. Igen ez egy FD-s obi. Szerencse kérdése is, ha fellelhető használtan. Én az ebay-en 2 db-ot találtam, de rossz állapotban, ezt itthon vettem kicsit több mint 250 ezerért, 1.4 szerezővel együtt. Itt a fototippen van egy cikk ahol azt ecsetelik, hogy a gyártók azt hiszik a fotósok bőre alatt is pénz van! Hát nincs. Nekem sem volt kedven kiadni 500$ -t egy fejért. A fej maga 2Kg-ot nyom, a váz + obi + vaku 2,5 Kg, és az egész egy Manfrottó 055 PRO álványon van.Nem túl stabil ha teljesen ki van húzva, de ha ül az ember akkor OK. A képeit (ha lesz) felrakom az oldalamra www.vargafoto.com -ra . Beáldoztam a végtelent, de az 1.4 -el kb 200 m fókuszom van, de ezt lehet még javítani némi esztergálással. Az 1.4 már átalakított, eleve EF vége van, ezt kéne tovább esztergálni. Megoldható
zolika01
2009, június 28 - 13:33
zolika01 képe

Először is gratulálok, az ötlet kiváló. Elolvasva a cikkedet én is szikrát kaptam, és elkészítettem egyet én is. Ha érdekel nézd meg, kíváncsi vagyok a véleményedre.

http://network.hu/zolika01/kepek/eszkozok

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti